Se simte în curând la pompă. Ce se întâmplă cu prețul petrolului va afecta toți șoferii

de: Andrei Tilimpea
13 09. 2023

Prețurile petrolului s-au tranzacționat mai scump, deoarece oferta preconizată de țiței pentru restul anului a compensat preocupările legate de inflație.

Prelungirea de către Arabia Saudită și Rusia a reducerilor de producție de țiței cu 1,3 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul acestui an va bloca un deficit substanțial al pieței în trimestrul al patrulea, a declarat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Reducerile continue ale ofertei ar putea crește contractele futures Brent peste pragul de 100 de dolari pe baril înainte de sfârşitul anului, au declarat miercuri analiştii Bank of America.

Prețurile de consum din SUA au crescut în august cu cel mai mare nivel din mai mult de un an, a declarat miercuri Biroul de Statistică a Muncii, ca urmare a creșterii cu 10,6% a prețurilor cu amănuntul la benzină.

Excluzând componentele volatile alimentare și energetice, indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3%.

Creștere neașteptată

Contractele futures de referință Brent au crescut cu 40 de cenți, sau 0,43%, la 92,46 dolari barilul, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 41 de cenți, sau 0,46%, până la 89,25 dolari.

Contractele futures Brent din prima lună s-au tranzacționat cu până la 4,68 dolari pe baril peste cele pentru livrarea cu șase luni mai departe, marți, o lățime a spread-ului care nu a fost încălcată din noiembrie anul trecut, indicând o ofertă mai strânsă pe piață.

Între timp, prognozatorii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor la întâlnirea sa de joi.

Între timp, prognoza AIE pentru creșterea cererii pentru trimestrul al patrulea a fost revizuită în scădere cu 600.000 bpd, ceea ce analistul Investec Callum Macpherson a declarat că este o ajustare semnificativă.

„Deficitul este acum în mare egalitate cu reducerea suplimentară voluntară a Arabia Saudită”, a spus el.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a respectat, marți, previziunile privind creșterea robustă a cererii globale de petrol în 2023 și 2024.

Patru porturi petroliere închise de furtuni puternice din Libia au fost redeschise miercuri.